Drie keer scheepsrecht! Want na twee eerdere annuleringen door de lockdown konden mijn vriend en ik eindelijk een kijkje nemen in het Depot Boijmans van Beuningen. Iets waar wij al een tijd naar uit keken, want de 'Pot' (zoals wij Rotterdammers het spiegelgebouw noemen) wordt toch wel gezien als dé nieuwe blikvanger van de Rotterdamse skyline.
Wil je weten wat je kunt verwachten van een bezoekje aan het depot? Wij namen de proef voor je op de som en delen hier ook een aantal handige tips.
Mocht je het nog niet weten - het Depot Boijmans van beuningen is géén museum. Eigenlijk zegt de naam het al - het is echt een kunstdepot, een opslag van kunstwerken.
De nadruk ligt dus vooral op de wereld achter het bewaren en onderhouden van kunstwerken. De werken zijn dan ook gerangschikt op basis van hun afmetingen en strenge klimaateisen. Je zult in het depot dus bijvoorbeeld niet een zaal met alle schilderijen van Salvador Dali aantreffen.
Wat je als bezoeker wel kunt verwachten? Een indrukwekkend interieur met een labyrint aan trappen, veel glas en klimaat- en conserveringskamers. Zeker een architectonisch hoogstandje, met Instagrammable doorkijkjes en bijzonder lichtinval.
Kleine tip: neem de glazen lift van boven helemaal naar beneden (of andersom). Dan zie je het interieur van het depot aan je voorbij trekken. Echt een heel gaaf effect!
In de openbare ruimtes zijn enkele kunstwerken te zien, maar het merendeel zit achter glas opgeslagen in speciale compartimenten. Kun je dan helemaal niet bij de kunstwerken komen? Jawel, per dag laten ze een aantal bezoekers toe in de compartimenten (gratis). Je moet hier wel zelf gericht naar vragen bij de balie in het entreegebied, want door de beperkte capaciteit lopen ze hier niet erg te koop.
Gelukkig hadden wij nog net de laatste twee plekjes kunnen bemachtigen voor het einde van de middag. Met een groepje van tien personen werden wij onder begeleiding van gids en een beveiliger toegelaten in een compartiment. De lucht was er droog en de temperatuur niet warmer dan 20 graden. De gids legde kort uit dat dit de meest ideale omstandigheden zijn om deze kunstwerken in te bewaren. Toch bijzonder!
Verwacht verder geen uitgebreide uitleg over de kunstwerken zoals in een traditioneel museum. Laat staan dat je zelf een Mondriaan even uit het rek mag trekken. De beveiliger ziet er namelijk streng op toe dat iedereen op gepaste afstand blijft (terecht natuurlijk).
Eigenlijk een attractie an sich is het dak van het Depot Boijmans van Beuningen. Je hebt daar een fantastisch 360 graden view over Rotterdam. Geen zorgen, je hoeft niet eerst naar beneden om je jas eerst uit de kluis te halen. Voor de frisse dagen liggen er namelijk fleece dekentjes klaar bij de deur die je om kunt slaan.
Wist je trouwens dat het dak na sluitingstijd van het museum (dus na 18:00 uur) gratis te bezoeken is? Je gaat dan met de speciale expres-lift door een verlaten depot naar boven en beneden. Al een hele ervaring op zich en dus helemaal gratis!
Onze bezoek viel rond Valentijnsdag, dus sloten wij deze dag af met een romantisch diner bóvenop het depot. Want daar, op het dak, heb je niet alleen een panoramaview over de stad. Je vindt er ook restaurant Renilde, onder leiding van chef-kok Jim de Jong.
Overdag kun je er als museumbezoeker terecht voor een thee of koffie met wat lekkers of een lunch. Wanneer het museum om 17:00 sluit, transformeert restaurant Renilde tot een sfeervol a la carte restaurant waar je echt heerlijk kunt eten.
Het wisselende menu is carte blanche, dus chef Jim bepaalt. Ideaal voor mensen zoals ik, die alles lusten en vaak moeite hebben met keuzes maken. Kies je voor drie-, vier-, vijf- of toch voor het complete Renilde Menu met zesgangen? Je kunt het zelf zo gek (en duur) maken als je zelf wilt.
Omdat wij eerder op de dag uitgebreid hadden geluncht, gingen wij voor 4-gangen met een bijpassend wijnarrangement. Je hoeft zeker niet bang te zijn dat je met een lege maag naar huis gaat, want het vers gebakken brood is complementair én onbeperkt.
Last-minute reserveren? Grote kans dat het restaurant de komende weken vol zit. Dat was bij ons ook het geval. Daarom had ik mezelf ingeschreven voor de wachtlijst. Zodra er een annulering is, ontvangt heel de wachtlijst een mail. Omdat ik als eerste op de link in de mail klikte, kregen wij de vrijgekomen plekken! Zet dus wel je e-mailnotificaties aan, zodat je niet misgrijpt.