In Rotterdam zal het eerste museum ter wereld openen dat migratie door middel van hedendaagse kunst presenteert: FENIX. Hiervoor moeten we nog wel even geduld hebben, het museum opent namelijk in de eerste helft van 2025.
Op een museumoppervlakte van 16.000 vierkante meter biedt FENIX straks naast de wisselende internationale kunstcollectie twee monumentale installaties: een kofferdoolhof en de fototentoonstelling Family of Migrants. Op de begane grond komt Plein, een overdekt levendig stadsplein voor iedereen. Blikvanger en grootste kunstwerk is de Tornado, een architectonisch meesterwerk van Ma Yansong van MAD Architects dat uit het pand omhoog wervelt.
FENIX is gevestigd aan de Maas. Bezoekers kijken straks vanuit het museum door de monumentale vensters uit over het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn en de rivier. Vanaf deze kades vertrokken vanaf eind negentiende eeuw ruim drie miljoen mensen naar bestemmingen in de Verenigde Staten en Canada. FENIX is gevestigd in de oorspronkelijke San Franciscoloods uit 1923 naar ontwerp van architect C.N. van Goor en was destijds de grootste loods ter wereld. De loods staat op Katendrecht, de Rotterdamse wijk waar talloze nieuwe Rotterdammers aankwamen vanuit China, Griekenland, Kaapverdië en vele andere bestemmingen.
De loods wordt zorgvuldig gerestaureerd en getransformeerd tot een spectaculair museumgebouw. De Tornado vormt het hart van FENIX: de futuristische, dubbel gedraaide trapconstructie verbindt de verschillende verdiepingen met het 24 meter hoge platform. Ook hierin komt het thema migratie terug: op weg naar het uitzichtpunt kunnen bezoekers halverwege van trap wisselen en zo hun weg naar boven bepalen, zoals mensen tijdens een reis voor keuzes staan. Een ervaring waarbij bezoekers worden getrakteerd op nieuwe perspectieven en een adembenemend panorama op de rivier en de stad, de Maas en Rotterdam.
Het museum zal dan pas in 2025 haar deuren openen, op het moment van schrijven zijn er al meer dan tweehonderd kunstwerken aangekocht van kunstenaars van over de hele wereld, onder wie Francis Alÿs, Rineke Dijkstra, Bill Viola, Grayson Perry, Shilpa Gupta en Kimsooja.
Ook gaf FENIX zeven kunstenaars de opdracht om nieuw werk te maken voor het museum. Onder meer Beya Gille Gacha, Efrat Zehavi, Cha Eun Rhee, Raquel van Haver en Hugo McCloud werken momenteel aan exclusieve opdrachten met telkens een eigen perspectief op migratie. De collectie bestaat daarnaast uit een selectie historische objecten die duiding en context geven aan de migratiegeschiedenis. Rotterdam is daarbij vertrekpunt. De permanente kunstcollectie is straks te zien op een robuuste ononderbroken daglichtverdieping van 172 meter lengte.
In FENIX opent straks ook Plein. Dit wordt een openbaar toegankelijk ruimte van ruim 2.000 vierkante meter dat fungeert als een overdekt stadsplein voor iedereen. Programmamakers uit de wijk en de wereld organiseren voortdurend wisselende activiteiten. Daardoor is Plein elke dag anders: van locatie voor evenementen tot podium en keuken voor de stad en de buurt. Plein beweegt mee met de continu veranderende stad, gevoed door zijn vele culturen en mensen.
Nog even geduld, maar zet het alvast in je agenda! Ga voor meer informatie naar fenix.nl.