In 2020 en 2021 was het er wel, maar niet zoals we het het liefst zien. Volle zalen en een gezelligheid in de stad die Rotterdam internationale allure geeft: dat is het Film Festival.
Waar we dat de afgelopen jaren dus hebben moeten missen kunnen we dit jaar gewoon weer genieten van meeslepende korte animaties, slopende horror, brein brekende filmhuisfilms, en nog veel meer. In de zaal kunnen we weer gaan genieten, maar ook buiten in de stad staat het in het teken van het IFFR. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het festival dat gepland staat van 25 januari tot 5 februari.
Typerend voor het IFFR is de grote diversiteit van de films. In totaal zijn er zo'n 220 officiële IFFR films, door filmmakers uit ruim 60(!) landen. Wereldberoemde producers uit binnen- en buitenland, maar ook veelbelovende, jonge filmmakers krijgen zoals gebruikelijk een podium. Op het IFFR laat je je verrassen met verfrissende sci-fi's, drama's, thrillers, speelfilms en cartoons.
60 landen, dat is nog al wat. Er is dus niet alleen aandacht voor Britse, Amerikaanse, Franse of Nederlandse films. Nee nee. Ooit een film uit Kenia, Letland, Peru of Sri Lanka gezien? Dit is je kans om je echt te laten verrassen.
Vooral voor nieuw creatief talent is er het Bright Future programma. Alle films die af worden gespeeld zijn internationale premieres die opvallen door hun originele stijl en onderwerpen. "Ze vormen hiermee de voorhoede van de hedendaagse Cinema", volgens de website van het IFFR.
Hierbij een paar opvallende titels:
"Een virus waardoor jongeren naar verluidt massaal zelfmoord plegen verspreidt zich over Sri Lanka. De Disease Control Unit schuwt geen enkel middel om de angstaanjagende pandemie in te dammen en wijst naar bovennatuurlijke krachten die alleen overwonnen kunnen worden door eeuwenoude genezingsrituelen. Terwijl ouders rouwen om hun kinderen die sterven of verdwijnen, bereiden handlangers van de regering de lijken en de nog levende gevangenen voor op een zuivering van verontrustende grootte."
- Fiona Armour, iffr.nl
"Een Peruaanse vader is geduldig aan het werk; hij bikt wit vulkanisch gesteente af in een adembenemend landschap. Zijn zoon hoort thuis in de moderne wereld: hij gebruikt camera’s en drones om een digitaal schaalmodel van een kerk te maken. De twee mannen, uit elkaar gegroeid door de raadselachtige dood van de vrouw en moederfiguur van het gezin, kunnen niet nader tot elkaar komen. Toch kruisen hun paden zich op spookachtige wijze, net als hun beroepen: ze werken beiden op hun eigen manier met structuren en hoeveelheden, gevoelens en waarnemingen. Kan digitale kunst de oude wereld herscheppen en nieuw leven inblazen? En kan ze verkilde en vereenzaamde harten verwarmen?"
- Adrian Martin, iffr.nl
Het Limelight programma bevat voorpremière's van internationale favorieten en prijswinnaars. De cinematografische wereldtop. Korte films, lange films, speelfilms en animatie, het komt allemaal voorbij.
Hierbij een paar opvallende titels:
"In de 19de eeuw was IJsland een van de laatste koloniën van het ooit zo machtige Deense rijk. De lutherse Kerk stuurt priester Lucas daar met een missie naartoe: toezicht houden op de bouw van een kerk in een afgelegen parochie. Voor de nieuwsgierige priester met een passie voor fotografie wordt dit een (zelf)ontdekkingsreis omdat de soms brutale, soms knorrige bevolking zich niet wil onderwerpen aan een buitenlandse macht, geen enkele interesse toont in het leren van de Deense taal, en ook hun oude goden trouw blijft, wat Lucas voor de nodige beproevingen stelt."
– Olaf Möller, iffr.nl
"No Bears is de vijfde speelfilm van Jafar Panahi in weerwil van het vonnis uit 2010, dat hem heeft verboden films te maken of Iran te verlaten. We zien de filmmaker in een dorp aan de grens met Turkije, terwijl hij op afstand een filmcrew aan de andere kant aanstuurt. Nog voordat we beseffen waar we zijn, wordt onze blik gevangen door iets ongebruikelijks in het openingsshot: de meebewegende camera, die een straat direct observeert zonder autoruit ertussen, ademt een vrijheid die kostbaar is geworden in Panahi's filmkunst."
– Srikanth Srinivasan, iffr.nl
In zo'n beetje elke bioscoop en theater in Rotterdam bewonder je de magische films van het IFFR. Zo kun je terecht bij Cinerama, Worm, LanterenVenster, KINO, Theater Rotterdam, de Doelen en het Luxor Theater.
Houd de website van het IFFR in de gaten voor tickets!