Logo
Keti Koti Peter Schmidt

Op 30 juni is de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname. Dit noemen we Keti Koti. Op 1 juli wordt deze bevrijding gevierd, tijdens het Keti Koti Festival. Benieuwd wat dat betekent en hoe je mee herdenkt en viert? Lees het hieronder.

Op 1 juli in 1863 ging de Emancipatiewet van kracht en werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti betekent dan ook letterlijk 'Ketenen Gebroken'. In Rotterdam staat het monument ter herdenking van de slavernij aan de Lloydkade, op de plek waar schepen van de Rotterdamse slavenhandelsmaatschappij Coopstad en Rochussen vertrokken naar Afrika.

Het programma

Keti Koti Herdenkingsdag: 29 juni

Op 29 juni begint de herdenking. Op deze dag ben je welkom in de Laurenskerk in Rotterdam voor een kerkdienst, waarbij er wordt stilgestaan bij de vele levens die de slavernij en het koloniaal verleden hebben gekost.

Daarnaast vindt er op deze dag de Koto Misi Modeshow plaats in de Doelen, met klederdrachten uit Suriname, Afro-Caribisch gebied en West-Afrika.

Keti Koti Herdenkingsdag: 30 juni

Met een kranslegging bij het Slavernijmonument, plengoffers, sprekers en performance arts wordt op 30 juni het slavernij verleden herdacht. Door Stichting Kabra Neti wordt tevens Kabra Neti georganiseerd; een rituele bijeenkomst waarbij de voorouders worden geëerd voor de offers die er zijn geleverd.

Keti Koti Festival Bevrijdingsdag: 1 juli

Het Schouwburgplein zal de thuisbasis zijn van het Keti Koti Festival. Zo staan er elk jaar liveoptredens op de planning van diverse muziekstijlen zoals jazz, hiphop, soul, reggae en nog veel meer. Met deze programmering wil de organisatie artiesten uit de Afro Caribische diaspora eren en presenteren.