Kunst, kunst en nog eens kunst. Er is een plek waar alles bij elkaar komt en waar elke kunstliefhebber z’n hart op kan halen. Dit is in het Museumpark in Rotterdam, waar verschillende musea, instituten en andere toffe kunstzinnige plekken zijn verzameld.
En extra fijn: het is centraal gelegen en daarom op loopafstand van andere must-sees in Rotterdam.
Laten we beginnen bij een van de meest toonaangevende musea die Rotterdam te bieden heeft: het Boijmans van Beuningen. Een plek in Museumpark waar elke Rotterdammer wel is geweest en waar ze keer op keer met de meest interessante tentoonstellingen komen.
Wat kan je verwachten in een museum als Boijmans? Eigenlijk de meest uiteenlopende dingen. Het museum bezit zowel oude als moderne, hedendaagse en toegepaste schilder- en beeldhouwkunst. Impressionisme, surrealisme, vroeg-Nederlandse schilderkunst en wisselende en verrassende tentoonstellingen komen allemaal aan bod.
Het gebouw zelf, het paviljoen en de binnenplaats zijn daarnaast ook echte eyecatchers die een bezoek meer dan waard zijn.
Let op: het Boijmans van Beuningen museum is momenteel gesloten voor een grootschalige renovatie. Er wordt verwacht dat het vernieuwde museum in 2026 zijn deuren weer opent. Tot die tijd kun je de collectie bekijken bij (inter)nationale collega instellingen en in het Depot Boijmans van Beuningen.
Direct naast het Boijmans ligt een van de nieuwste aanwinsten van Rotterdam: het Depot van het Boijmans van Beuningen. Een echte wereldprimeur ook trouwens, want het Boijmans van Beuningen is het eerste museum dat haar hele collectie toegankelijk maakt voor het publiek.
En zo kunstzinnig als ze zijn, moest dat natuurlijk een architectonisch indrukwekkend gebouw worden. Dat is gelukt. Dit veertig meter hoge spiegelende gebouw, ontworpen door architect Winy Maas, is een ware aanwinst voor Museumpark en een attractie die je niet mag missen.
Wat kan je verwachten van je bezoek aan het Depot? Geen tentoonstellingen zoals je die misschien kent van musea, maar wel 151.000 kunstobjecten waar je tussen mag neuzen. Dit mag je zelfstandig doen, of je boekt een leuke tour. Ook krijg je een kijkje achter de schermen als het gaat om conservering en restauratie.
Om deze attractie helemaal af te maken, vind je op het dak van het Depot een terras in de vorm van een bos. Met maar liefst 75 bomen zit je hier dus letterlijk in de natuur, maar dan wel op 35 meter hoogte, op het dak van een met spiegels bedekt ei. Toffer kunnen we het niet maken.
Niet zo van schilderijen, maar wel helemaal gek op alles wat met de natuur te maken heeft? Dan is het Natuurhistorisch Museum in het Museumpark jouw plek. Het museum staat en hangt vol met allerlei diersoorten: vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en ga zo maar door. Ook bijzondere fossielen hebben een plekje gekregen in een eigen tentoonstelling.
De verzameling van het museum is immens en is daarom een museum waar je echt wat kan leren. Met de wisselende tentoonstellingen word je ook steeds opnieuw verrast. Een leuke plek dus om toe te voegen aan je lijst tijdens je bezoek aan Museumpark in Rotterdam.
De Kunsthal is zo’n plek waar dingen gebeuren die je nergens anders in het land vindt. Een unieke plek met spraakmakende tentoonstellingen en activiteiten, die elk jaar weer veranderen.
Met maar liefst 25 tentoonstellingen per jaar is het hier altijd verrassend. Hedendaagse kunst, fotografie, mode en design komen allemaal aan bod. Maar waar de Kunsthal misschien wel het meeste in uitblinkt, zijn de fantastische samenwerkingen die ze organiseren.
Samen met de grootste namen in de wereld, haalt de Kunsthal de meest bijzondere tentoonstellingen naar onze stad. Zo was er bijvoorbeeld in 2019 een indrukwekkende tentoonstelling “Couturissime” van de markante Franse maker Thierry Mugler, die uiteraard zelf ook naar onze stad is afgereisd om de tentoonstelling te openen. In deze tentoonstelling waren zalen gevuld met de meest bijzondere prêt-à-porter en haute couture collecties.
Op het moment van schrijven kun je naar Ai Weiwei. In Search of Humanity. Deze tentoonstelling laat werk zien van een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen: Ai Weiwei. In Search of Humanity is zijn meest volledige overzichtstentoonstelling tot nu toe. Verwacht schilderijen, culturele readymades, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst.
Voorheen was het NAi het Nederlands Architectuurinstituut. In 2013 hebben ze echter de koers veranderd en is het NAi in Museumpark omgetoverd tot Het Nieuwe Instituut.
De focus op architectuur is toen aangevuld met onderwerpen als design en digitale cultuur. Tentoonstellingen staan daarom in het teken van o.a. grafisch ontwerp, games, mode, productontwerp, (interieur)architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw.
Wil je terug in de tijd? In het Huis Sonneveld in Museumpark is alles bewaard gebleven sinds het in 1933 werd ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt.
Geheel in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, gaf Albert Sonneveld de opdracht voor de bouw van dit huis voor zijn familie. Het resultaat is een vrijstaande villa met meubels van Gispen, veel licht, balkons en een mooi uitzicht. Compleet in lijn met het Modernisme van toendertijd.
Waar het Museumpark in Rotterdam zijn naam aan te danken heeft, is nu wel duidelijk. Maar we zijn nog niet klaar. Want als laatste is er nog één museum die niet mag ontbreken. Dat is namelijk het Chabot museum.
Dit museum is gevestigd in een prachtige villa uit het jaar 1938, ontworpen door C.H. Kraaijeveld. Binnen het museum vind je het werk van Nederlands kunstschilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949). Henk Chabot was een toonaangevend Nederlands expressionistisch kunstenaar en woonde en werkte in Rotterdam. Zijn werk herken je aan de uitbundige landschappen die hij schilderde. Maar ook de oorlog kwam in zijn werk naar voren, zoals schilderijen met vluchtelingen, onderduikers en gevangenen.
Wanneer brengt jij een bezoek aan het Museumpark in Rotterdam?