Logo
Collectie boijmans van beuningen rotterdam
Frontrunner Anika Rotterdam Centrum
Geschreven door Anika Rasenberg
4 januari 2022
Frontrunner

Helaas, het bezoeken van een museum staat weer even on hold. Maar dat betekent gelukkig niet dat je helemaal niets cultureels kunt doen. Veel musea in Rotterdam bieden online (en buiten) een kijkje in hun collectie.

Het is misschien geen gelijkwaardige vervanging voor de real-deal, maar het zorgt wel voor nét dat beetje voorpret voor wanneer het museum weer open gaat.

Welke (online) alternatieven voor een museumbezoek een beetje de moeite waard zijn? Dat heb ik natuurlijk voor je uitgezocht!

Many museums in Rotterdam offer a look at their collection online (and outside). It may not be an equivalent replacement for the real deal, but it does provide just that little bit of anticipation for when the museum opens again.

Which (online) alternatives to a museum visit are somewhat worthwhile? Of course I checked that out for you!

Online collectie van Boijmans Van Beuningen

Naast befaamde wissel-tentoonstellingen heeft Boijmans ook een eigen kunstcollectie waar je ‘u’ tegen zegt. Een groot deel van deze collectie, met grote namen als Van Gogh, Monet, Kandinsky en Dalí, bekijk je nu ook vanuit je luie stoel via de vernieuwde website van Boijmans.

Misschien vraag je je af: "is dat niet hetzelfde als het lezen van een stoffige Wikipedia-pagina?” Nee hoor, de website van Boijmans is oprecht de moeite waard, met leuke feitjes en features die daadwerkelijk interessant zijn.

De feature Ask Anything is bijvoorbeeld mijn favoriet. Je kunt hier al je vragen insturen over het kunstwerk, die vervolgens worden beantwoord door een medewerker van Boijmans - net als tijdens een echte rondleiding! En stel je écht moeilijke vragen, dan leggen ze het gewoon even neer bij de curator.

De vragen en antwoorden blijven openbaar zichtbaar. Dus schiet jou even niets te binnen? Dan raad ik het je aan om toch even door deze comment sectie te scrollen.

‘De website van Boijmans is oprecht de moeite waard, met leuke feitjes en features die daadwerkelijk interessant zijn.’
Anika Rasenberg

Video-installatie in het Museumpark

Tussendoor even een offline alternatief die eigenlijk bij vorige tip hoort, maar zeker een bezoek waard is: de lichtshow bij het Depot.

Wandel in de avond eens door het Museumpark. Vanaf zonsondergang is daar een toffe video-installatie te bewonderen tussen Depot en Boijmans Van Beuningen. Een futuristische paal projecteert bewegende cirkels en andere vormen in allerlei verschillende kleuren op het plein.

Deze installatie is een project van de Zwitserse kunstenares Pipilotti Rist, die naar eigen zeggen de mensen ermee wilt verbinden. Dat is haar aardig gelukt, want veel mensen komen speciaal langs om dit fotogenieke schouwspel te bewonderen. #Instagramwaardig!

Video installatie depot avond rotterdam
Bewonder de video-installatie van Pipilotti Rist tijdens een stadswandeling.

Webexposities van het Nederlands Fotomuseum

Ook de complete collectie van het Nederlandse Fotomuseum is online te bewonderen. Met het bekijken van de ruim 5,5 miljoen foto’s in het archief, ben je wel even zoet. Om wat meer context aan de beelden te geven, heeft het museum een deel van de collectie geclusterd in interessante webexposities.

Voor degenen die bijvoorbeeld in 2019 naar de tentoonstelling Lust for Life van Ed van der Elsken zijn geweest, is de webexpositie Ed is Gered! een aanrader.

Aan de hand van vele foto’s én video’s wordt je meegenomen in het grootste fotorestauratie project ooit, die aan deze tentoonstelling vooraf ging.

Virtueel Museum Rotterdam 40’ - 45’

Mis je het dwalen door een museum nu echt heel erg? Dan heeft het Museum Rotterdam 40’ - 45’ daar een oplossing voor! Dit museum is namelijk ook virtueel te bezoeken via deze link.

De tentoonstelling vertelt o.a. het aangrijpende verhaal van de stad Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Even een geschiedenislesje dus: van de aanloop voor de oorlog, tot de inval en uiteindelijk de bevrijding van Rotterdam.

Dankzij haarscherpe foto’s, kun je alles op chronologische volgorde lezen en bekijken. Het is daadwerkelijk alsof je door het museum loopt.

Tip: sla zodra je ‘binnenwandelt’ bij de receptie linksaf om gelijk bij de tentoonstelling te beginnen.

Museum 1940 1945 rotterdam
Frontrunner Anika Rotterdam Centrum
Geschreven door Anika Rasenberg
4 januari 2022
Frontrunner