Logo
Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 15
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
26 december 2024
Frontrunner

Het Jaar van de Slang staat voor de deur, en dat moet gevierd worden! De festiviteiten duren in 2025 van 29 januari tot 12 februari. Het Chinese Nieuwjaar wordt elk jaar spetterend afgetrapt aan de West-Kruiskade, met een vlaggenparade, mooie versieringen, kunst en meer.

In het Westen vieren we elk jaar trouw Oud en Nieuw op 31 december. We tellen samen af tot middernacht, proosten met vrienden en familie, en steken een sterretje af terwijl we genieten van oliebollen. Maar dit is niet overal ter wereld hetzelfde. Het Chinese nieuwjaar, bijvoorbeeld, valt elk jaar op een andere datum. In dit artikel lees je wat het Chinese nieuwjaar precies inhoudt en wat we in 2025 kunnen verwachten van de vieringen in Rotterdam!

Wat is het Chinees Nieuwjaar?

Het Chinese Nieuwjaar is de belangrijkste van alle traditionele Chinese feesten. De oorsprong ervan gaat terug tot de Shang-dynastie (1600-1100 v.Chr.), een tijd waarin rond de jaarwisseling goden en voorouders werden vereerd. In de loop der tijd groeide het uit tot een festival waarin afscheid wordt genomen van het oude jaar en het nieuwe jaar wordt verwelkomd, vergelijkbaar met het Oud en Nieuw dat wij kennen!

In tegenstelling tot de westerse jaartelling volgt het Chinese Nieuwjaar de maankalender in plaats van de zonnekalender. Het valt op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december, waardoor de viering elk jaar plaatsvindt ergens tussen 21 januari en 20 februari.

Het Chinese Nieuwjaar markeert ook het begin van de lente en wordt daardoor ook wel het Lentefeest genoemd. Met muziek, zang en dans wordt de hernieuwde levenskracht van de aarde gevierd. Maar ook met cadeaus, versieringen, lekker eten en mooie kleding.

Het Chinese Nieuwjaar is bij uitstek een familiefeest. Hoe ver familieleden ook van elkaar wonen, ze doen hun uiterste best om samen te komen voor het traditionele Nieuwjaarsdiner. Ook in Nederland wordt het Chinese Nieuwjaar groots gevierd, waaronder natuurlijk in Rotterdam, waar optochten, leeuwendansen en vuurwerk de straten vullen met kleur.

Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 16
Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 12
In 2021 was het jaar van de Os.

Viering in Rotterdam

Voor de meest prachtige versieringen tijdens het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam ga je naar de West-Kruiskade, waar het Chinese Nieuwjaar voornamelijk plaatsvindt. Denk aan prachtige lampionnen die de straat verlichten. Natuurlijk vooral in de kleur rood, want dat is dé kleur van het Chinees Nieuwjaar.

Op 8 februari barst de grote straatviering los op en rondom de West-Kruiskade, met een tof programma voor jong en oud. Van 13:00 tot 17:00 uur is de straat autovrij en gevuld met gezellige kraampjes. Verspreid over kleine podia geniet je van diverse optredens.

Een van de hoogtepunten is de traditionele ontwaakceremonie, waarbij de leeuw tot leven wordt geroepen. Deze ceremonie staat voor voorspoed. Daarnaast zijn er steltenlopers, drakendansers en muzikale optredens die voor een levendige sfeer zorgen. Voor kinderen zijn er ook leuke workshops, zoals kungfu en keramiek. Kortom, een dag vol feest en activiteiten voor iedereen!

Zodiac project

Een ander tof onderdeel van het Chinese Nieuwjaar in Rotterdam is het Zodiac project. In totaal zijn er 12 zodiacs; elk jaar staat dus in het teken van een andere zodiac. In 2025 is het het jaar van de Slang!Elk jaar wordt een kunstproject gekoppeld aan de zodiac van het jaar.

Zodra er meer bekend is over het project van 2025, delen wij dit hier!
Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 2
Klik hier
Blijf op de hoogte over de viering in Rotterdam
Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 2
Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 15

Vier jij ook het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam?

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
26 december 2024
Frontrunner