Op 5 mei staan we even stil bij onze vrijheid. Dat kan je op een festival doen, in je eentje thuis of misschien met anderen tijdens een vrijheidsmaaltijd. Om je bij dat laatste een handje te helpen, worden er in heel Rotterdam Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Een prachtig initiatief waarin verbinding centraal staat. Want wat verbindt mensen nou beter, dan samen tafelen?
Om wat meer te weten te komen over de Vrijheidsmaaltijden van 5 mei, zijn we in gesprek gegaan met Geert van Emden, onderdeel van het Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden team.
"Een Vrijheidsmaaltijd is eigenlijk een maaltijd waarbij je samenkomt en gaat eten, waar je elkaar ontmoet en in gesprek gaat over vrijheid. Op de dag van 5 mei, Bevrijdingsdag, vieren we onze vrijheid en tijdens de maaltijden op die dag, stimuleren we mensen om het gesprek aan te gaan. Het hoeft niet per se over Bevrijdingsdag te gaan; je kan vrijheid ook als een breder begrip benaderen. Er zijn meer onderwerpen rondom vrijheid en wat dat voor mensen betekent. Op die manier begrijpen we elkaar een klein beetje beter, zijn we minder vreemd van elkaar en worden we verenigd. Dat is het doel."
"Dat je het gevoel hebt dat je jezelf kan zijn. Dat je over vrijheid kan spreken, maar dat je ook kan en mag spreken als je je niet vrij voelt. Dat daar ruimte voor is."
"Het concept van de Vrijheidsmaaltijden is iets dat landelijk wordt georganiseerd. Sinds 2020 organiseren we het ook in Rotterdam. Eerst alleen met de Vrijheidssoep, omdat we door Covid niet fysiek bij elkaar konden aanschuiven. Een goede manier dus om op afstand toch een beetje samen te zijn. Vorig jaar deden er zelfs ruim 45.000 Rotterdammers mee."
"Erg positief en vol enthousiasme! Mensen vinden het belangrijk om iets goeds te doen. Een van mijn persoonlijk favoriete momenten was vorig jaar. Toen hadden we soepen bezorgd bij een zorginstelling, die ze vervolgens in groepen en soms alleen op de kamer opaten. Op een zo'n plek, was er een programma georganiseerd voor senioren, waar een jazz duo voor de muziek zorgde. Allemaal senioren zaten samen aan tafel te genieten van de soepen en begonnen vervolgens te dansen. In de context van toen, met alle narigheid rondom Covid, was dat heel bijzonder. Elkaar ontmoeten is zo belangrijk."
"Ja! Nu, twee jaar later, mogen we weer! Dat betekent dat we - naast de soepblikken - ook de samenkomst tijdens een maaltijd gaan omarmen in Rotterdam."
"De soep blijft, die kan je nog altijd bestellen en samen met bijvoorbeeld je buurman eten. Maar daarnaast introduceren we ook de Vrijheidsmaaltijden, die je zelf kan organiseren óf waar je bij kan aanschuiven. Ons doel is natuurlijk dat de tafels naar buiten gaan en iedereen bij elkaar aanschuift en in gesprek gaat. Er zijn al een hoop partijen die hieraan meedoen, vooral zorg- en welzijn partijen, culturele instellingen, horeca ondernemingen en andere bedrijven die een maaltijd organiseren voor medewerkers, klanten, gasten of voorbijgangers. Al meer dan 100 locaties ondertussen, dat is fantastisch!"
"In Delfshaven zijn een aantal mensen die Vrijheidsmaaltijden organiseren. Maar ook aan de voet van de Erasmusbrug, waar een ontmoetingsdiner wordt georganiseerd voor voorbijgangers. Je kan dus gewoon aanschuiven! Ook leuk is de winactie van de Havenloods, waarbij je een plekje aan tafel in het Groothandelsgebouw kan winnen."
De Vrijheidsmaaltijd is voor iedereen. Je kan simpelweg een soepblik kopen en die samen met iemand eten. Maar je kan natuurlijk ook aanschuiven bij een georganiseerde maaltijd.
Via de website zie je precies waar je kan aanschuiven in Rotterdam of hoe je zelf een maaltijd organiseert voor bijvoorbeeld jouw bedrijf of instelling. En een soepblik kopen gaat heel gemakkelijk ook via de website! Wist je ook dat als je een soepblik koopt, je daarmee er een doneert aan iemand anders? Een klein gebaar, met een groots effect!
Hoe ga jij de vrijheid vieren?