Dat Rotterdam de stad van de architectuur is, is overduidelijk. Onze skyline is gevuld met iconen en terwijl je door het centrum wandelt, dwalen je ogen van de ene architectonische parel af naar de volgende.
Om je leven wat makkelijker te maken tijdens je bezoek aan Rotterdam Centrum, delen we hieronder de absolute uitblinkers die je niet mag missen. Deze eyecatchers vind je verspreid door het centrum, dus ideaal om er een dagje voor uit te trekken.
Het visitekaartje van de stad: de Erasmusbrug. Een echte eyecatcher, want wat je ook opzoekt over Rotterdam, overal steekt die witte sierlijke brug de kop op. De prachtige Rotterdamse skyline is natuurlijk niks zonder de Erasmusbrug. De verbinding tussen het centrum en Zuid, waar elke dag duizenden auto’s, fietsers en wandelaars overheen reizen.
Hoe bewonder je die brug nou het beste? Onze tip is om een rondje langs de Maas te wandelen en zowel de Erasmusbrug als de Willemsbrug over te steken. Op die manier zie je ‘m op elk mogelijke manier: vanaf het centrum, Noordereiland, de Willemsbrug en vanaf de brug zelf. En natuurlijk doen we dit het liefst tijdens zonsondergang, voor de beste kiekjes!
Nietsvermoedend verlaat je de metro of trein vanaf het station Blaak en stap je de buitenlucht in. Direct word je verrast door een nogal imposant stukje architectuur in Rotterdam: een enorme grijze boog met tientallen ramen en een kleurrijk plafond. Ook wel de Markthal genoemd.
De Markthal is een redelijk nieuwe aanwinst van onze stad. Het was namelijk in 2009 dat de bouw startte en een nieuw icoon was geboren. Wist je ook dat er tijdens de bouw op grote schaal opgravingen zijn gedaan van middeleeuwse objecten? Denk aan vazen, gereedschap en kanonskogels. Dit stukje middeleeuwen hebben ze op een hele toffe manier in de Markthal gehouden, door middel van een Tijdtrap die door de Markthal loopt.
Natuurlijk is de buitenkant al een echte eyecatcher, maar eenmaal binnen kijk je ook je ogen uit. Verspreid over het plafond en aansluitend de muren, heeft kunstenaar Arno Coenen zich flink uitgeleefd. Kleurige bloemen en fruitsoorten bedekken de binnenkant van de Markthal en wordt daarom ook wel het Sixtijnse kapel van Rotterdam genoemd. Indrukwekkend is het zeker.
Deze 150 meter hoge uitzichttoren is een permanent onderdeel geworden van de architectuur van Rotterdam. Misschien niet het meest moderne gebouw van Rotterdam, maar opvallen doet ‘ie zeker. En het uitzicht vanaf de Euromast? Dat is ook zeker de moeite waard.
De Euromast is heel toegankelijk voor publiek. Je kan een hapje eten in de brasserie, slapen in een suite of met de Euroscoop helemaal naar de top voor een panoramisch uitzicht. En voor de echte waaghalzen is er nog de mogelijkheid om van de Euromast te abseilen.
Wil je liever de Euromast van een afstandje bewonderen? Ga dan naar het Park, gelegen naast de Euromast. Tussen al het groen komt de Euromast prachtig naar voren en heb je hier het ideale decor om deze uitzichttoren te zien shinen.
Ten eerste is het Centraal Station een echte eyecatcher vanwege het aluminium dak. Niet te missen dus. Maar naast het zilver glanzende materiaal dat het station omhuld, heeft het ook een hele opmerkelijke asymmetrische vorm. Als je recht voor het station staat, op het plein, zie je namelijk een enorme punt de hoogte in gaan, die wijst naar het centrum.
Wist je dat dankzij het aluminium dak, het Centraal Station de bijnaam “Station Kapsalon” heeft gekregen? Dat doelt dan niet op een kapperszaak, maar op die aluminium bakjes gevuld met patat, shoarma en kaas die je op de zaterdagavond na een avondje stappen naar binnen werkt.
Nog een leuk feitje is dat het nieuwe station wat elementen van het oude station heeft bewaard. Eentje die niet te missen is, is de grote klok die op de voorgevel prijkt. Daarnaast zijn er twee oude sculpturen (‘de speculaasjes’) geplaatst boven de tunnels.
Het Stadhuis van Rotterdam valt nogal op. Niet alleen vanwege het indrukwekkende statige gebouw gevestigd midden op de Coolsingel, maar ook omdat de architectuur zo contrasterend is met het moderne Rotterdam. Dit komt omdat het Stadhuis een van de weinige gebouwen is in Rotterdam Centrum die het bombardement van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Overgebleven is daarom een historisch gebouw waar je vol verwondering voorbij loopt.
Maar het leuke van het Stadhuis is dat het vrij toegankelijk is voor bezoekers. Het Stadhuis is gebouwd in Beaux-Artsstijl, met Byzantijnse, Romaans en Art-deco invloeden en de gevel prijkt met historische beeldhouwwerken en symbolen met verborgen betekenis.
Eenmaal binnen zie je meer van deze beeldhouwwerken en verborgen symbolen, zoals het wapen van Rotterdam met bijbehorende spreuk. Als je verrast wilt worden, raden wij het aan om ook even de binnentuin van het Stadhuis te bezoeken, dit is namelijk echt een verborgen groene oase in de stad, waar prachtige bloemen en planten de gevels bedekken.
Dit architectonisch fenomeen mag natuurlijk niet missen in dit artikel. Maar wat ze nou zo bijzonder maakt, zijn de ongewone vormen. Het lijkt wel onmogelijk om erin te wonen, maar niks is minder waar. De kubussen bestaan uit 38 woningen en 13 bedrijfskubussen, waar je met een beetje creativiteit en aanpassingsvermogen heel leuk kunt vertoeven.
Ben je benieuwd hoe dat er dan van binnen uitziet? Je kan de Kijk-kubus bezoeken. Maar ook leuk is om een nachtje te slapen in Stayokay hostel.
Een echte wereldprimeur, want het Boijmans van Beuningen is het eerste museum dat haar hele collectie toegankelijk maakt voor het publiek. En hier hadden ze natuurlijk een mooi depot voor nodig. En mooi is ‘ie zeker. Dit veertig meter hoge spiegelende gebouw is ontworpen door architect Winy Maas en is een van de meest unieke architectuur die Rotterdam centrum te bieden heeft.
Wat betekent dit voor je bezoek? Het Depot heeft geen tentoonstellingen, zoals het Boijmans van Beuningen Museum wel heeft. Je kan hier echter wel - zelfstandig of met een gids - neuzen tussen maar liefst 151.000 kunstobjecten. Daarnaast kan je hier ook het een en ander leren over conservering en restauratie; een unieke extra die je normaal in een museum niet te zien krijgt.
Daarnaast kan je het dakterras van het Depot bezoeken, voor een uitzicht over Rotterdam. Of om een hapje te eten in hun restaurant.
Rotterdam is een stad vol contrasten. Oud en nieuw komen samen en dit zorgt voor interessante straten en gebouwen. Een voorbeeld daarvan is het Timmerhuis, dat samen met het oude Stadstimmerhuis een complex vormt waar je graag even een rondje omheen loopt.
Vlak achter de Meent en achter het Stadhuis, vind je dit enorme gebouw in de vorm van kubussen en met een glazen en stalen afwerking. Helaas is het vooral de buitenkant waar we van kunnen genieten, want van binnen zijn de ruimtes gevuld met kantoren en woningen. Echter kan je als bezoeker wel een drankje doen bij BrewDog, waar je op een mooi terras recht onder het Timmerhuis zit.
Heb je er wel eens over nagedacht wie al deze eyecatchers hebben ontworpen? Ontdek het via onderstaande button!
Een van de tofste plekken van Rotterdam waar je gegarandeerd je ogen uitkijkt, is de Kop van Zuid. Hiervoor hoef je enkel de Erasmusbrug over te steken. Terwijl je de brug over loopt, fietst of rijdt, zie je al waarom de Kop van Zuid een echte eyecatcher is. Meerdere gebouwen in verschillende bouwstijlen reiken tot in hoge hoogtes en zijn simpelweg niet te missen. Een gebouw wat misschien minder hoog is, maar wel net zo indrukwekkend, is Hotel New York.
Dit hotel was namelijk voorheen het kantoor van de Holland Amerika Lijn en de plek vanaf waar in totaal ongeveer een half miljoen mensen de oceaan over zijn gevaren. Het gebouw is tegenwoordig een rijksmonument, waar een hotel, restaurant en bar in is gevestigd. Erg toegankelijk dus om te bezoeken en even terug te gaan in de tijd.
Direct naast Hotel New York vind je nog zo’n eyecatcher, namelijk het World Port Center. Dit gebouw valt direct op als je vanuit Rotterdam Centrum de oversteek maakt, dankzij haar ronde vorm.
Leuk om te weten is dat dit gebouw is ontworpen door de Britse Sir Norman Foster, de architect die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de luchthaven Londen Stansted, de uitbreiding van de Rijksdag in Berlijn en de Hong Kong & Shanghai Bank in Hong Kong, om er maar even wat te noemen. Een wereldstad als Rotterdam kon natuurlijk niet op deze lijst ontbreken.
Kenmerkend voor het gebouw is de halfronde U-vorm en de grote raampartijen. Helaas voor bezoekers, maar voor de kantoren die er zijn gevestigd biedt dit een prachtig uitzicht van 180 graden over de Rotterdamse Haven!