Logo
Ik werd verliefd op Rotterdam

Vanwege de architectuur

Imola Bérczi 2 RCD
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
10 februari 2022
Frontrunner

Imola Bérczi heeft altijd een passie en liefde voor architectuur gehad. Vier jaar geleden sloegen zij en Wouter de Jonge de handen ineen om hun eigen bureau te starten en werken sindsdien samen als WOMO Architecten.

Hun nieuwste opdracht is het AIR-gebouw, voorheen bekend als de Beursgallery en de thuisbasis van Hudson's Bay, in het centrum van Rotterdam. Imola is de hoofdarchitect van dit project en creëert een gebouw dat duurzaam en toekomstbestendig is.

Hoe zag je carrière er tot nu toe uit?

"Nou, ik kom oorspronkelijk uit Canada. Ik was hier eerder als student geweest en nam in 2008 de beslissing om naar Nederland te verhuizen. Wat oorspronkelijk bedoeld was als een eenjarige ervaring, werd al snel een veertienjarig avontuur. Soms grap ik dat ik voor het weer kwam en bleef voor het eten, maar eigenlijk ging het allemaal om de architectuur. Ik werd daardoor verliefd op Rotterdam."

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

"Het is duidelijk een aanhoudend onderwerp. We hebben er de afgelopen jaren veel over nagedacht, en met het laatste onderzoek denk ik dat er een sterk momentum zal zijn om met name gebouwen en steden te verbeteren. We zullen moeten nadenken over hoe een gebouw zal meegaan, niet alleen door de lens van de gebruikers van vandaag, maar ook die van de komende decennia, als het gaat om wat onze duurzaamheidsprincipes zullen zijn. We moeten ons concentreren op het toekomstige en vroegere potentieel van een gebouw en nadenken over hoe we die kunnen waarmaken, zodat het geen gestrande gebouwen worden."

Imola Bérczi RCD
Koopgoot Roltrap Iris van den Broek

Wat gaat er in Rotterdam Central District goed op het gebied van duurzaamheid en wat kan er beter?

"Persoonlijk heb ik veel bewondering voor de Rotterdam Central District vereniging. Ik vind dat er een ongelooflijke overlap is van stakeholders tussen de gemeente Rotterdam, werkgevers, maatschappelijke leiders enzovoort. Dat gebeurt niet in elke stad."

"Wat we tijdens het transformatieproces van het AIR-gebouw hebben gezien, is een echte betrokkenheid op alle niveaus om het best mogelijke resultaat te krijgen. Het echt integreren van programma's op een manier die meer levendigheid op straat mogelijk maakt, maakt ook deel uit van de duurzaamheidsagenda. Op die manier, human centered design wordt een echte sleutel tot succes."

“Maar als het om vergroening gaat, kan er nog wel wat verbeterd worden. Rotterdam staat natuurlijk bekend om zijn robuuste en gedurfde architectuur, maar niet altijd om zijn landschap. Ook al is dit een plek waar enkele van de beste landschapsarchitecten vandaan komen. Er zijn dus veel meer mogelijkheden om landschapsarchitectuur te integreren in de daken en zijkanten van gebouwen en om groen ontwerp een opvallend onderdeel van de architectuur te maken."

‘Rotterdam staat natuurlijk bekend om zijn robuuste en gedurfde architectuur, maar niet altijd om zijn landschap.’
Imola Bérczi

Galerie Beurs in Rotterdam, waar voorheen V&D en later Hudson's Bay gevestigd waren, wordt verbouwd tot Air met ruimte voor kantoren, retail en horeca.

Wat is het idee achter je ontwerp?

"Efficiëntie is de drijvende kracht achter het succes van het ontwerp: het ontgrendelt wat vroeger dit enorme blok was. Het gebouw is zeventig jaar oud en in al die tijd is het nooit afgeweken van het oorspronkelijke winkeldoel, dus het is altijd een zeer donkere en afgesloten ruimte. Om het volledige potentieel uit de structuur te halen, hebben we een atrium ontworpen dat dienst doet als een "gebouw in een gebouw" met een prominent dakraam."

"Dit ontwerp zal oud en nieuw integreren; iets wat wij belangrijk vinden. Dit is ook terug te zien aan de buitenkant, wat een knipoog zal zijn naar de geschiedenis van Rotterdam. Het uiteindelijke doel is om de ruimte te verlevendigen en te ontsluiten naar de straat , dus de levensduur reikt verder dan de afgelopen zeventig jaar en tot ver in de volgende eeuw."

Imola Bérczi 2 RCD

De kantoren van in totaal circa 22.500 m² behoren tot de meest duurzame en gezonde van Nederland.

Wat zal er voor gebruikers zelf anders uitzien of aanvoelen?

"Als architecten zijn we altijd op zoek naar nieuwe precedenten in het ontwerpen en bouwen van duurzame gebouwen. En de beste manier om de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving te verminderen, is door bestaande gebouwen te renoveren in plaats van te slopen en helemaal opnieuw te beginnen met bouwen. We hebben zelfs berekend hoeveel ton koolstof we uit het milieu houden door het gebouw te behouden, wat een belangrijk onderdeel is van onze duurzaamheidsstrategie."

"Maar er is meer, want dat is niet wat mensen zullen zien als ze over tien jaar het gebouw binnenkomen. Wat ze zullen zien, is een plek die geïnspireerd is door duurzaamheid. Elke ruimte die je binnenloopt, zal veel groen, natuurlijke en hergebruikte materialen bevatten. Elke verdieping baadt in natuurlijk licht. Interactie tussen de natuur en de gebouwde ruimte is iets dat we altijd in onze huizen proberen te brengen, maar zelden in onze kantooromgevingen kunnen brengen. Deze dynamiek is een cruciaal kenmerk en iets dat van dit gebouw een plek zal maken waar je wilt zijn."

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
10 februari 2022
Frontrunner
Ook interessant