Nog even en dan staat de jaarlijkse Rotterdam Architectuur Maand voor de deur. Dit jaar strijkt het festivalhart neer in het Museumpark, waar bezoekers een bijzondere route kunnen volgen langs verschillende architectonische interventies van een nieuwe generatie, in Rotterdam gevestigde ontwerpers.
Wat houden deze architectonische interventies precies in? De interventies vertellen verhalen over het verleden, heden en de toekomst van het park en laten bezoekers het gebied op een andere manier ervaren. Zo laat de Rotterdam Architectuur Maand bezoekers het Museumpark letterlijk herontdekken.
De wandelroute verbindt culturele instellingen, bijzondere plekken en inspirerende verhalen met elkaar en voert bezoekers langs architectuur, natuur en beeldende kunst. Het concept en de uitwerking van deze route met interventies is bedacht door OMI – Office for Metropolitan Information en AIR – Architectuur Instituut Rotterdam.
De nieuwe generatie, in Rotterdam gevestigde ontwerpers hebben wat moois voor je in petto. Een van de blikvangers is de 'Tijd Toren' van architect Alexandra Sonnemans in de tuin van Huis Sonneveld. Deze uitkijkpost en tentoonstellingsruimte in één neemt bezoekers mee op reis door de rijke historie van het gebied: van het Land van Hoboken, een open poldervlakte, via voetbalvelden en de Floriade 1960 naar het huidige Museumpark.
De route loopt verder dwars door Museum Boijmans Van Beuningen en de tentoonstelling Snakken naar Boijmans, waar diverse ingrepen van kunstenaars het lege gebouw tot leven brengen.
Via de zij-ingang van het museum komen bezoekers in het Henket-paviljoen, waar de geschiedenis van het museumgebouw centraal staat. Te zien zijn maquettes van het klassieke Van der Steur-ontwerp, maar ook de net zo belangrijke toevoegingen van Bodon, Henket en Robbrecht en Daem. Hoe de toekomstplannen eruitzien is (nog) niet bekend, maar één ding is zeker: het museumgebouw is continu in beweging.
Vanuit het Henket-paviljoen lopen bezoekers zo over een brug ontworpen door DaF-architecten die een tijdelijke verbinding creëert tussen de Museumtuin en de Rozentuin. De brug past met zijn vormgeving naadloos in een rijke traditie van bruggen in het Museumpark, tegelijkertijd brengt de brug een stuk verwildering midden in de stad.
Voor de Rozentuin zelf ontwierp Studio Inscape een tuinhuis, dat tegelijkertijd dient als bezoekerscentrum van de Rotterdam Architectuur Maand. Bezoekers kunnen dwars door deze interventie lopen en ontdekken daar alles over de bodem, planten en dieren in het park en ook over het thema van de regeneratieve stadstuin.
In de traverse tussen het Erasmus MC en het Museumpark ontwierpen Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers een modulaire tentoonstelling over de groene toekomst van de stad. De expositie met werk van zo’n 20 verschillende ontwerpers verkent met vier onderdelen het thema van deze Rotterdam Architectuur Maand: Tuin van de Stad.
De RA Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. De maand is elk jaar in juni en kiest elke editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het festivalhart. Er is voor iedereen wat te doen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur.
De Rotterdam Architectuur Maand vindt plaats van 1 t/m 30 juni 2024. Wil je naar 'Snakken naar Boijmans'? Die loopt nog een weekje langer. Het festivalhart bevindt zich in het Museumpark, maar de gehele programmering bestaat uit zo'n 140 evenementen verspreid over ruim 50 locaties!
Bezoek opvallende interventies, rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen, films en festiviteiten. Verken de stad van de toekomst! De maand is een initiatief van AIR – Architectuur Instituut Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners.