De naam 'Mori' doet misschien al een belletje rinkelen. Als je wel eens in de Foodhallen op de Kop van Zuid bent geweest, kun je zomaar eens Mori Sushi Bar tegengekomen zijn. Naast deze succesvolle formule is Mori nu ook aan de andere kant van de Maas te vinden en kun je sinds kort terecht bij Mori Japanese Bistro aan de Van Oldenbarneveltstraat 156A.
Mori, de Japanse bijnaam van chef Maurice, heeft een vurige passie als het gaat om de Japanse keuken. Die passie kwam al goed naar voren in de Sushi Bar, maar naast de sushi “zoals je gewend bent”, begon het bij hem steeds meer te kriebelen om een tweede zaak te openen waar hij helemaal zijn eigen stempel op kon drukken. Met deze Bistro is die missie zeker geslaagd. Bij Mori maak je kennis met een verfijndere Japanse keuken.
De chef zit vol inspiratie en heeft maar liefst 150 gerechten uitgedacht. De menukaart wordt echter nooit groter dan 1 A4’tje. Ieder seizoen wordt er namelijk gewisseld. Niet alleen het eten, maar ook het drankaanbod is zorgvuldig samengesteld. Zo wordt er een uitgebreid assortiment aan sakes en whisky’s geserveerd, met een uitvoerig advies over hoe of wanneer je deze het best kunt drinken. Daarnaast zijn ook de cocktails leuk vormgegeven. Zo vind je er een combinatie van kwieke Japanse variaties op bekende klassiekers, maar ook unieke Oosterse smaakcombinaties.
Zoals bij veel keukens van Azië doen we ook hier aan shared dining en proberen we van alles wat. De toon wordt meteen gezet met de Beef Tataki in een beurre blanc, welke royaal bedekt is met vers geraspte zomertruffel. Een mooi plaatje om te zien met diep donkerrood rundvlees, getopt met wat kaviaar. De smaak is intens; het vlees en de truffel vullen elkaar mooi aan.
Daarna volgt een Clam Miso Shiru. Op het eerste gezicht simpel, maar ook dit gerecht scoort punten. Door de miso ontstaat er een mysterieus wolkerig effect in de soep die als een zachte nevel op je tong neerdaalt. Het is haast fluweel, maar vooral diep van smaak. De kokkels onderin zijn ook een aangename verrassing. Het is eigenlijk jammer dat het maar zo’n klein schaaltje is.
Een andere verrassing zijn de Yuzu Kosho Wings: gefrituurde kippenvleugels gewokt in boter en yuzu, de populaire Japanse citrusvrucht. Creatief hoe Mori dit simpele borrelhapje weet op te pimpen naar een restaurantwaardig gerecht. Maar dat niet alleen, ook het volgende stukje kip, de Negitoro van de Japanse Robata grill is erg mals en de unieke Mori tare lak laat de kip weer kakelen in je mond.
Truffelliefhebbers opgelet, want er is meer: de Tamagoyaki Truffle. Zorg dat je dit niet overslaat! Om de balanceer act voor dit gerecht onder de knie te krijgen, is de toewijding van een samoerai nodig: je moet er namelijk voor zorgen dat het ei voldoende gegaard is om op te rollen, maar ook weer niet zo ver dat het bruin kleurt. Het resultaat is een mooi geel smaakbommetje waarbij iedere hap weer leidt tot een knallende vuurwerkshow voor je smaakpapillen. De wederom vers geraspte truffel maak deze combi fenomenaal.
Als laatste sluiten we af met de North Sea Crab Oshi, een van Mori’s signature rolls. Ook dit is weer anders dan je gewend bent. Voordat de sushirijst en de krabsalade samen tot een rol worden gevormd, brengt de rijst nog even een bezoekje aan de frituur. Het resultaat is de geweldige combinatie waar we allemaal zo van houden: krokant van buiten en zacht van binnen. De combi met de friszure krab en een beetje kaviaar komt zo goed uit de verf.
Bij Mori krijg je een culinaire Japanse ervaring van de bovenste plank waarbij alles tot in de puntjes verzorgd is. Ieder gerechtje wordt zorgvuldig opgemaakt en tot in perfectie opgediend. Niets wordt hier aan het toeval overgelaten. De prijs is misschien wat hoger dan gemiddeld, maar weet dat kwaliteit nu eenmaal niet voor niks te krijgen is. Dit vakmanschap moet beloond worden. Ik ben in ieder geval nu al nieuwsgierig naar de nieuwe menukaart en ik kan jou aan van harte aanbevelen om ook eens een kijkje te gaan nemen.