Al 35 jaar zit bomendokter Ronald Loch in het vak. Wat begon als zijn functie als verzorger, hangend in de bomen, is uitgegroeid tot adviseur. Een functie die niet bestond, maar hard nodig was. Ronald kent het groen als een van de beste.
Als adviseur heeft hij honderden ideeën voor de stad en helpt hij als er een probleem is met de bomen. Want uiteindelijk is het doel om Rotterdam groen én veilig te maken.
Elke groene plek in de stad is mooi, maar elke plek is in de ochtend op z'n best. Als de stad wakker wordt is Ronald vaak al bezig. "Als ik vroeg begin en ik moet wat in de stad bekijken, dan ben ik er soms al rond kwart over zeven. Dan zie je de stad wakker worden en dat vind ik zo mooi. Ik zeg dan ook altijd goedemorgen tegen iedereen".
Een van de favoriete plekken in de stad van Ronald is de Veerhaven, gelegen in het klassieke Scheepvaartkwartier. Naast de prachtige lanen en statige herenhuizen, voel je je hier even terug in de tijd.
"Vroeg in de ochtend kan ik me dan echt inbeelden hoe het hier vroeger was. Met oude boten en mannen die zakken van de boten af sjouwden. Die momenten koester ik".
Wandelend over de Parklaan dienen de bomen als beschutting en geven een prachtig zicht. Na een korte wandeling kom je uit in Het Park, met de Euromast pronkend op de achtergrond.
"Het oorspronkelijke plan voor Het Park komt terug. Het is een lange weg, maar de gemeente is in samenwerking met ontwerpers bezig om dit park terug te brengen zoals het is bedoeld. Het Park bevat een rijke flora en fauna en is dankzij o.a. de bijzondere beplanting aangewezen als beschermd Rijksmonument.
Vlak naast Het Park ligt een verborgen Parel, namelijk Schoonoord. Nog een favoriet van Ronald waar hij graag komt.
Als je van mooie bomen houdt, is dit ook zeker geen misser. Want in de tuin vind je een reusachtige Libanonceder en een Bruine Beuk, echte blikvangers uit ca 1860. Maar ook oude venijnbomen, een trompetboom, een vleugelnoot en een Amerikaanse tulpenboom sieren deze plek.
Een boom waar je misschien wel tig keer voorbij bent gelopen is natuurlijk de Lijnbaan Plataan. Een prachtig grote boom uit 1851 die het bombardement heeft overleefd.
De boom is niet alleen heel mooi, hij is ook nog een functioneel. Ronald: "Onder de boom voel je de koelte, dat is belangrijk. Een volwassen boom in de stad heeft namelijk een verkoelend vermogen van 10 airco's! Het is dus belangrijk dat we genoeg bomen in de straten hebben".
De gemeente is bezig met zeven plekken die groener worden gemaakt, zoals het Hofplein. Maar ook de Rijnhaven wordt onder handen genomen. Hier komt namelijk een Rijnhavenpark, óp het water. "Dat wordt een zwembroek aandoen", zegt Ronald al gekscherend.
Maar juist op deze stedelijke plekken zijn bomen zo belangrijk. "Mensen die in een groene omgeving wonen en vertoeven, die vinden dat prettig. Ze zijn vrolijker en energieker dan mensen die in een grauwe omgeving zitten. Als jij in het ziekenhuis ligt en tegenover het Erasmus MC ligt Het Park, dan ben je een dag eerder thuis dan iemand die op een betonnen muur uitkijkt. De waarde van het groen is simpelweg niet uit te drukken in geld."
Maar niet alleen het Rijnhavenpark is een belangrijk project. De stad moet groener. "In de afgelopen periode hebben we gemerkt dat mensen naar de natuur trekken. Om even een wandeling te maken bijvoorbeeld. We zijn druk bezig om meer bomen in de stad te krijgen en sommige plekken uit te breiden, zodat stof wordt opgevangen, er verkoeling is en mensen zich blijer voelen."
We zijn blij met mensen zoals Ronald, die altijd bezig zijn om de stad een stukje mooier, veiliger en leefbaarder te maken. Maar wat kunnen we zelf doen?
"Gelukkig is er weinig vandalisme rondom de bomen. Maar wat wel erg zou helpen is het vergroenen van je eigen tuin. Tegenwoordig zie je dat de voor- en achtertuinen vol liggen met stenen. Dit veroorzaakt wateroverlast en helpt niet mee aan de leefomgeving van de dieren. Een groene tuin is belangrijk voor jouw beleving, de vogels, de egeltjes die de winter tegemoet gaan, de verkoeling en nog veel meer."