Wil je echt even de deur uit? Ontdek dan gelijk mooie street art in Rotterdam. Onder andere rondom Witte de Withstraat vind je een hoop street art. Maar ook in andere plekken in het stadscentrum zal je oog vallen op een hoop kleurrijke pieces.
Een goede manier om beweging te combineren met een flinke dosis inspiratie. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je camera en ga de deur uit!
Breng een bezoekje aan Witte de Withstraat en duik dan vooral de zijstraten in. Een van de zijstraten van de Witte de Withstraat die je zeker een bezoekje waard is, is de Zwarte Paardenstraat. Hier vind je namelijk niet één, maar twee kleurrijke muurschilderingen.
Op de zijkant van cocktailbar Spikizi schittert het kunstwerk El Trotamundos, gemaakt door de Chileense street artist Jorge Kata Núnez. De afgebeelde galopperende paard draagt een wereldkaart op zijn lijf en een vredesduif op zijn gezicht. Deze street art staat voor vrijheid en wereldburgerschap. El Trotamundos betekent heel toepasselijk ‘de Wereldreiziger’.
Recht tegenover deze muurschildering vind je het werk door de Rotterdamse kunstenares Anuli Croon (hieronder afgebeeld). In haar werk zie je elementen terug uit het eerdere werk van Núnez, zoals de twee afgebeelde paarden.
Dit metershoge kunstwerk vind je op de Kromme Elleboog, een andere zijstraat van de Witte de Withstraat. Het is gemaakt door de Braziliaanse street art kunstenaar Ramon Martins tijdens het R.U.A. (Reflexo on Urban Art) festival in 2009.
Door de felle kleuren zou je denken dat dit opvallende kunstwerk weinig mensen ontgaat, maar doordat het werk is verscholen achter een hoekje zijn er zelfs genoeg Rotterdammers die het nog nooit hebben gezien.
Loop zeker nog even rond de Witte de Withstraat om zelf nog meer pareltjes te ontdekken en vertrek dan van deze bruisende straat richting een verborgen muurschildering op de Boomgaardhof.
Illustratoren Joren Joshua en Ilse Weisfelt hebben deze jazzy tweeluik gemaakt op initiatief van Rewriters010. Het is een verrassende muurschildering, doordat het er vanuit verschillende hoeken weer anders uitziet.
Het onderwerp van de muurschildering heeft een directe link met de oude jazzclub Mephisto, wat in de jaren '30 vlakbij deze locatie gevestigd was. Het kunstwerk zorgt zeker voor een glimlach op je gezicht!
De bewoners van de Calypso vonden de betonnen muur tegenover hun gebouw wat kaal en saai. Reden genoeg om Mothership in te schakelen! Mothership betrokken kunstenaars Monique Benthin en Rick Messemaker bij de klus en zij kwamen op het idee om de muur te vullen met een levensgrote foto van een beroemde IJslandse waterval: Seljalandsfoss.
Een stukje "natuur" in Rotterdam. Sta op een van de stenen en waan jezelf even in het rustige IJsland!
Als je door Rotterdam loopt kom je geheid een interactief kunstwerk tegen van Rotterdam Make it Happen. Deze kunstwerken nodigen allemaal uit om deel uit te maken van het werk, dus er is altijd een leuk interactief element.
Veel mensen lopen deze muurschildering om de hoek van de Kruiskade vaak nietsvermoedend voorbij. Terwijl het echt een bezoekje waard is! Het vrolijke metershoge kunstwerk is gemaakt door de Canadese artiest Ian Kirkpatrick. Het is een 'video game console' gemaakt met verschillende knoppen.
In de muurschildering heeft hij ook allerlei verschillende Rotterdamse iconen verwerkt. Hoeveel tel jij er?
Nog een kleurrijk en interactief Rotterdam Make it Happen-kunstwerk!
Onderstaand kunstwerk vind je op de Delftsestraat en is gemaakt door de Amerikaanse illustrator Calvin Sprague. Je kan zelf op de fiets stappen en onderdeel worden van het kunstwerk. Leuk voor een gezellige foto. En wat is er nou Hollandser/Rotterdamser dan een stukje fietsen?
Loop een minuutje verder en dan kom je aan in de Delftsehof. Hier vind je een enorme zwart-witte muurschildering. Het heet Give me light, Picasso en is gemaakt door de Braziliaanse kunstenaar Spetö tijdens de R.U.A. festival in 2009.
Dit werk siert de gevel van Ayla, gelegen aan het Kruisplein. Geïnspireerd door kunstenaars als Hartung, Vasarely en Mucha creeërt de Franse artiest Astro zijn eigen wereld door te spelen met schaduwen, licht en het gebruik van kleur en diepte. Samen met street art kunstenaar Kanos is hij de bedenker van CelloGraff. Een vorm van street art waarbij niet de muur het canvas vormt, maar een tussen twee palen zelf opgespannen doek van cellofaan inpakmateriaal.
De muurschildering werd gemaakt tijdens het Rotterdam Street Art Museum in 2018. Daarover lees je meer onder de foto!
Wat is het Rotterdam Street Art Museum? Op initiatief van de Rotterdamse alliantie West-Kruiskade en Bureau Binnenstad werd de West-Kruiskade in 2017 omgedoopt tot het Rotterdam Street Art Museum, waarbij internationale kunstenaars diverse kunstwerken aanbrachten. Hiermee werd het 's werelds eerste openlucht street art museum.
Rotterdam Street Art Museum loopt vanaf het Kruisplein over de West-Kruiskade tot aan het Tiendplein. Hier ontdek je werken van onder andere de Amsterdamse kunstenares Judith de Leeuw, de Braziliaanse kunstenaar Alex Hornest, en de Rotterdamse kunstenares Anne-Mercedes Langhorst.
Wil je een street art route volgen gemaakt door echte street art-kenners? Bekijk dan eens de Rewriters App. Met deze App volg je een interessante route vol met achtergrondinformatie over het kunstwerk en de kunstenaar(s).
Zodra je de route hebt gedownload is het mogelijk om de app ook zonder internetverbinding te bekijken. Rewriters010 werken de app continue bij, zodat je altijd op de hoogte blijft van de nieuwste straatkunst!