Rotterdam moet ontdekt worden. Gelukkig staat de stad goed in verbinding, zowel naar als binnen Rotterdam.
Wil je de stad verkennen op de fiets? Kom je met de auto en wil je weten waar je die het beste kan parkeren? Of reis je door Rotterdam zoals de echte local dat doet: met de metro? Wij laten hieronder zien hoe je dit het beste kan doen.
Een van de makkelijkste manieren om Rotterdam te ontdekken is met de metro. Dankzij een uitgebreid (ondergronds)netwerk brengt de metro je naar alle uithoeken van de stad en stopt het recht voor de deur van de grootste trekpleisters in het centrum.
De metro in Rotterdam valt in de handen van de RET, hier zal je dus ook de metro’s aan herkennen. Er zijn vijf lijnen die door de stad kruisen en ook omliggende gebieden bereiken. De lijnen zijn te herkennen aan een letter (A-E) en een kleur.
Op onderstaande plattegrond is een duidelijk overzicht te zien van de lijnen en de stations. Zo zie je dat Beurs de grootste verbinder is in het centrum en hier alle lijnen samen komen. Dit is dan ook het station waar je gemakkelijk verder kunt reizen om het centrum te verkennen.
OV-kaarten kunnen worden aangeschaft of opgeladen bij de verkoop- of oplaadautomaten op de metrostations, Rotterdam The Hague Airport of een van de RET Servicepunten. Voor meer informatie over het kopen van een kaartje en een routeplanner kun je de website van de RET raadplegen.
Kom je Rotterdam ontdekken vanuit een andere stad? Dan is een reis met de trein een goede manier om de stad binnen te komen. Met Rotterdam Centraal als station, ligt namelijk het centrum van de stad aan je voeten.
De intercity’s rijden door heel het land en Rotterdam bereiken is daardoor makkelijk. Ook is er de hogesnelheidstrein, hiermee kan je de kleinere plaatsen bereiken in het land en rondom Rotterdam. Kom je vanaf Schiphol? Pak dan de Intercity direct. Deze maakt geen tussenstops en is er dus razendsnel. Houd wel rekening met de toeslag.
Tot slot stopt er op Rotterdam Centraal de Thalys en de Eurostar. Deze treinen staan in verbinding met Frankrijk, België en Engeland.
Voor het kopen van een kaartje en een routeplanner kun je naar de website van de NS.
Het station van Rotterdam Centraal is een echte hub als het aankomt op trams. Als je hier bent, merk je dit ook direct. Aan alle kanten rijden de trams van en naar het station en rennen mensen naar de halte. Dankzij de goede aansluiting met de treinen en metro ben je overal in een mum van tijd.
Tramlijnen 4, 7, 8, 20, 21, 23, 24 en 25 komen langs verschillende plekken in het centrum en zijn dus ideaal om de stad mee te verkennen.
Voor informatie over het kopen van een kaartje en een routeplanner kun je de website van de RET raadplegen. Het is ook mogelijk om een 2-uur tramkaartje te kopen bij de conducteur. RET Dagkaarten kan je alleen aanschaffen bij de verkoop- of oplaadautomaten op de metrostations of bij een van de RET servicepunten.
In het centrum van Rotterdam worden de bussen geregeld door de RET. Met een uitgebreid netwerk brengen de bussen je de hele stad door. Om je busrit te plannen, raden we aan om de routeplanner van de RET te gebruiken.
De stad is constant in beweging. Dat betekent ook dat er soms werkzaamheden staan gepland, waardoor sommige wegen afgesloten zijn. De belangrijkste, actuele en geplande werkzaamheden in de stad vind je via deze link. Zo weet je precies waar en wanneer een weg is afgesloten en welke omleidingen er zijn.
Kom je met de auto naar Rotterdam? Dan wil je natuurlijk je auto ergens kunnen parkeren. Er zijn hier verschillende opties voor, met bijbehorende tarieven.
Een efficiënte manier om het centrum te bereiken, is met behulp van een P+R terrein. Deze terreinen liggen buiten het centrum en dicht bij het openbaar vervoer. Als je hier je auto parkeert en je reis vervolgt met het openbaar vervoer naar het centrum, is het parkeren gratis.
Er zijn vijftien P+R terreinen in Rotterdam:
Wist je ook dat er een kaart is waarop je kan zien hoeveel P+R plekken er op dat moment beschikbaar zijn? Ontzettend handig als je voorbereid op pad wilt gaan! Bekijk de realtime P+R beschikbaarheid hier.
Daarnaast zijn er verschillende parkeergarages in de stad te vinden. Je hebt hierin onderscheid tussen stadsgarages (van de gemeente) en particuliere garages. Handig om te weten: betalen in garages kan met cash, pin of creditcard.
De particuliere garages worden beheerd door Q-Park, APCOA PARKING, Interparking, ParkingYou en Parkking. Deze parkeergarages zijn te vinden in zowel het centrum als daarbuiten. Zo vind je een Q-Park garage in de Bijenkorf, waardoor je direct het warenhuis instapt en kan beginnen met shoppen. Wil je de Witte de Withstraat verkennen? Dan zit er om de hoek van de straat de APCOA Westblaak garage. Vergelijk de locaties en tarieven en vindt de garage die het beste bij jouw dagje Rotterdam aansluit.
Tot slot is er de mogelijkheid om op straat te parkeren. Je betaalt dan simpelweg bij een betaalautomaat of met behulp van een app. Voorbeelden van zulke apps zijn Parkmobile, Yellowbrick, EasyPark, Park-line, SMSParking en ANWB parkeren. De tarieven van parkeren op straat verschillen per zonegebied. Over het algemeen geldt: hoe dichter naar het centrum, hoe duurder. Je kunt de tarieven vinden op de betaalautomaten of in de apps.
In de stad zijn meerdere parkeervoorzieningen voor gehandicapten. Hier kun je parkeren met een gehandicaptenkaart tegen betaling. Kijk voor een compleet overzicht van de mogelijkheden op de gemeente website.
Taxi centrales zijn er in Rotterdam genoeg. Ideaal als je snel van A naar B wilt gaan zonder teveel gedoe. Hieronder noemen we enkele van de vele taxi centrales die Rotterdam kent.
Rotterdamse Taxi Centrale (RTC)
010 462 60 60
Stadstaxi Rotterdam
010 818 28 23
Rotterdam Taxi Service
010 237 20 18
Taxi RTR
010 226 54 76
Bij de meeste centrales kun je naast telefonisch ook via de website of met een appje een taxi reserveren. Daarnaast kan je in Rotterdam natuurlijk ook een rit boeken via de Uber app of de Sixt app.
Nederland is een echt fietsland en dat betekent dat er genoeg fietspaden zijn aangelegd om veilig rond te cruisen. Heel leuk dus om tijdens je bezoek aan Rotterdam Centrum een fiets te huren en de stad te ontdekken.
Een fiets huren kan je op verschillende plekken doen. Vaak bieden ho(s)tels fietsen aan, maar ook bedrijven zoals Donkey Republic en VAIMOO bieden deelfietsen aan die je via een app kunt gebruiken. Daarnaast heeft Rotterdam de OV-fiets. Om deze te huren heb je een OV-chipkaart nodig en het gratis OV-fiets abonnement. De OV-fietsen vind je op Rotterdam Centraal.
Bezoek je Rotterdam Centrum met de fiets en wil je jouw fiets veilig parkeren? Er zijn meerdere fietsenstallingen in het centrum te vinden waar je deze onder toezicht kan zetten, zoals op onderstaande plattegrond is te zien. Naast dat de stallingen gratis zijn, zijn er vaak ook oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig, reparatiezuilen en fietspompen.
Lees hier meer over de fietsenstallingen in Rotterdam Centrum.
Buiten het centrum ligt Rotterdam The Hague Airport. Een vliegveld dat in verbinding staat met veel Europese steden. Gelukkig is het centrum gemakkelijk te bereiken vanaf het vliegveld. Het staat in verbinding met bus 33, maar ook de metro of taxi is een goede optie.
Voor meer informatie kun je de website van Rotterdam The Hague Airport bezoeken.
Een ritje over het water mag in een stad als Rotterdam natuurlijk niet ontbreken. Naast het boeken van een leuke boottocht, kan je dit ook op een praktische manier aanpakken. Vaar bijvoorbeeld mee met de watertaxi, die je naar meer dan 50 locaties in Rotterdam en Schiedam brengt. Je kan de watertaxi simpelweg boeken via hun website of telefonisch via 010 403 03 03.
Daarnaast heeft Rotterdam een waterbus, die in verbinding staat met de Drechtsteden. Deze bus is dus ideaal als je vanuit plekken als Dordrecht, Sliedrecht, Alblasserdam of Krimpen aan den IJssel de stad wilt bezoeken. De waterbus stopt op meerdere plekken in Rotterdam, waaronder bij de halte aan de Erasmusbrug. Voor reisinformatie zoals een routeplanner en tarieven, kun je een kijkje nemen op de website van de Waterbus.
Handig tijdens je bezoek aan Rotterdam: een stadsplattegrond! Met deze officiële citymap van de stad weet je precies waar je moet zijn. Wist je dat het tevens de meest gebruikte citymap is onder alle bezoekers van Rotterdam?
Download the citymap via onderstaande link en laat je verrassen door al het moois dat Rotterdam te bieden heeft!