Het is bijna tijd voor Rotterdam Pride! Dit jaar vindt het evenement plaats van 17 t/m 26 juni in Rotterdam Centrum. Het belooft een heel bijzondere editie te worden, want na 21 jaar keert Roze Zaterdag terug naar Rotterdam. Lees hieronder ons interview met Bey Cil, de voorzitter van Rotterdam Pride.
Bij Rotterdam Pride dromen ze van een inclusieve stad waarin iedereen zich welkom en thuis voelt. Een stad waar acceptatie en diversiteit de boventoon voert.
De afgelopen drie jaar is het thema van Rotterdam Pride 'DARE TO'. Hiermee daagt Rotterdam Pride LHBTQIA+’ers uit om trots te zijn op zichzelf. Ze zijn dankbaar voor iedereen die de moed heeft gehad om zich hard te maken en op te komen voor hun idealen. Met DARE TO wil Rotterdam Pride laten zien dat mensen die zich nog klein houden of zich verstoppen uit angst of schaamte, omringt zijn door een community waar ze terecht kunnen.
Dit is het laatste jaar van het thema 'DARE TO'. In 2023 bestaat Rotterdam Pride tien jaar en dat gaan ze dan ook groots uitpakken! Maar eerst nog even dit jaar vieren... Tijd om in gesprek te gaan met Bey Cil, de voorzitter van Rotterdam Pride.
Ter ere van Roze Zaterdag vindt dit jaar Rotterdam Pride plaats in juni, in plaats van de gebruikelijke laatste week van september. En het is 21 jaar geleden dat Roze Zaterdag in Rotterdam plaatsvond. Maar wat is Roze Zaterdag precies?
Bey: "Roze Zaterdag is de oudste gay pride van Nederland. De focus van Roze Zaterdag ligt op het vieren van waar we zijn gekomen als gay community. Elk jaar is Roze Zaterdag weer in een andere stad in Nederland. Voor het eerst in 21 jaar is het nu weer in Rotterdam, dus dat is natuurlijk heel bijzonder!"
De afgelopen twee jaar waren natuurlijk even anders dan anders. Alle festivalorganisaties hadden te maken met beperkende maatregelen, waardoor het niet mogelijk was om het reguliere programma door te laten gaan.
Bey: "We hebben met het team altijd gekeken naar wat wél mogelijk was binnen de maatregelen. Ook hadden we het geluk dat Rotterdam Pride in een net gunstigere periode viel. In september waren de maatregelen namelijk net wat minder streng."
"In 2020 vierden we de opening, het Keerweer festival en het Milkshake festival in Ahoy. Dat deden we dan allemaal gewoon zittend. In 2021 ging de conferentie door in beperkte vorm en in de Onderzeebootloods was een community event georganiseerd samen met Drag Race Nederland en Videoland. Binnen de mogelijkheden hebben we er dus toch nog wat van gemaakt."
Dit jaar is gelukkig alles weer mogelijk tijdens Rotterdam Pride. En wat je écht niet mag missen? "Uiteraard moet je Roze Zaterdag op de Coolsingel niet missen. Duncan Laurence is de headliner van het festival, dus daar wil je bij zijn. Daarnaast kun je meelopen met de Pride March, georganiseerd door onze partners COC en GayRotterdam. Tijdens deze march, die tevens een demonstratie is, staan we stil bij de noodzaak van een pride."
Volgens Bey is er eigenlijk voor ieder wat wils: "Heel de week lang is er conferentie in de Kunsthal, wat echt super interessant is. En voor de liefhebbers zijn er allerlei verschillende feestjes en festivals. Er zijn allemaal initiatieven voor verschillende doelgroepen, zoals Black Queer Cookout, een tocht met de Historische Tram voor de pink elderly en een conference over queer perspectives."
"Met Rotterdam Pride willen we ervoor zorgen dat Rotterdam een veilige haven is voor écht iedereen. Een inclusieve stad waarin iedereen zich thuis voelt, ongeacht seksuele geaardheid, genderidentiteit, leeftijd en culturele achtergrond. Rotterdam Pride doet daarom veel aan zichtbaarheid. Mensen moeten gewoon zichzelf kunnen en durven zijn."
Is Rotterdam al een een veilige haven voor écht iedereen, of zijn er nog stappen die gezet moeten worden om dit te bereiken? Volgens Bey zijn we er helaas nog niet helemaal. "Er moet nog veel gebeuren."
Bey legt uit: "Ten eerste moet er meer genormaliseerd worden in onze stad. Dit proberen wij zelf aan te pakken door bijvoorbeeld role models te zijn en meer evenementen en kennissessie te organiseren. Er moet eigenlijk wat meer bewustwording komen en hierin kunnen we wel wat meer ondersteuning krijgen. Op die manier kunnen onze collega's beter hun werk doen."
"Ten tweede mag er zeker nog gewerkt worden aan veiligheid in de stad. We zien en horen dat mensen nog steeds hinder ervaren in de vorm van intimidatie en discriminatie. Daarom mag er zeker wel meer worden ingezet op veiligheid."
Als laatste kunnen we volgens Bey als Rotterdammers op een wat mildere, lievere manier met elkaar omgaan: "Er is ruimte nodig voor meer verdraagzaamheid en liefde. We proberen dat te uiten tijdens onze evenementen en doen dat in een veilige sfeer en setting waarin mensen met elkaar in dialoog kunnen gaan."
Er is dus nog zeker ruimte voor groei in Rotterdam en er kan veel beter. Maar is er dan iets wat wel heel goed gaat in de havenstad? "Wat Rotterdam super goed doet is het omarmen van nieuwe initiatieven. Met hulp van de gemeente, Rotterdam Festivals, sponsoren en fondsen krijgen we echt veel gedaan voor de community en er is zeker wel support om nieuwe initiatieven te lanceren. Er gebeurt hier meer dan in andere steden."
"Maar," gaat Bey verder, "er is zeker ruimte voor verbetering. De initiatieven die er zijn, daar zijn we heel blij mee, maar er mogen zeker meer initiatieven komen."
Tijdens Rotterdam Pride wil je natuurlijk ook de leukste hotspots bezoeken in Rotterdam Centrum! Bey is gelukkig bereidt om enkele van zijn favoriete plekken te delen.
"Mijn stamkroeg is Ferry, waar je lekker kan eten en drinken en dan 's avonds kan dansen tot laat in de avond. En Keerweer natuurlijk, een klein gezellig café, waar je tot diep in de nacht wat kan drinken en een dansje kan wagen met elkaar."
"Verder zou ik WORM nog willen noemen. Dat is een fijne space voor mooie queer nachten. En natuurlijk niet te vergeten de mooie tentoonstellingen in de Kunsthal en het instituut, tevens partners van Rotterdam Pride dit jaar."
Bedankt voor je tijd, Bey! Tot bij Rotterdam Pride!